Trentino: Een sprankelende ontdekkingstocht

Rome, Venetië, Florence… wie kent die steden niet? Prachtig, maar overladen met toeristen. Ben je net als ik op zoek naar die typisch Italiaanse sfeer zonder drukte? Bezoek dan het noord-Italiaanse Trentino. Gelegen in het hart van de adembenemende Dolomieten moeten zelfs sommige Italianen deze schat nog ontdekken. Het biedt niet alleen prachtige landschappen en een rijke cultuur, maar ook culinaire lekkernijen om van te watertanden. En dat allemaal dicht bij de bekende autoroute naar Toscane en Rome. Toch maar eens de afslag nemen? Ga mee met mij op reis en proef hier wat la dolce vita oftewel het goede leven echt betekent.

Italië is niet voor niets één van de belangrijkste producenten van wijn die vervolgens naar de hele wereld wordt geëxposeerd. De oorsprong ligt bij de oude Grieken, zij verbouwden al in de zesde eeuw voor Christus wijn in Italië. Het is een ambacht dat van generatie op generatie is doorgegeven. Trentino is de provincie die de titel "Champagnestreek van Italië" mag dragen vanwege haar voortreffelijke bubbelwijn. Salute!

Tekst: Nick Preusterink
Beeldmateriaal: Nick Preusterink en Visit Trentino

Een historisch centrum
Ingebed tussen bergen ligt de hoofdstad Trento. Hier begin ik mijn reis. Prominent staat het kasteel Buonconsiglio, een perfect bewaard gebleven fort in het hart van het historisch centrum. Het was ooit de zetel van bisschoppelijke prinsen, de heren van de stad en nu de thuisbasis van een museum met tijdelijke tentoonstellingen. Zalen met fresco's, arcades met uitzicht op de stad, imposante torens... het is het belangrijkste kasteel van Trentino. Vanaf hier wandel ik via een wirwar aan straatjes naar het Piazza Duomo in het hart van Trento. Dit is een echt openluchtmuseum: talrijke fresco's sieren de gevels van de omliggende stadspaleizen. Het stadhuis heeft een indrukwekkende muurschildering van een bewaker naast de deur - een beveiligingsmaatregel waarvan voor mij de efficiëntie onbekend is. In het oog springt de Cattedrale di San Vigilio, gewijd aan de heilige Vigilius en patroonheilige van de stad. Een grote fontein van Neptunus midden op het plein is een geliefd decor voor foto’s van trotse ouders met hun net afgestudeerde studenten van de universiteit. Met een traditionele lauwerkrans op het hoofd vieren ze op de terrasjes van dit plein hun cijferlijst met een glas… Trentodoc.

Het geheim van Trentodoc
Want hoe mooi het centrum van Trento ook is, misschien is het meest bijzondere wel Trentodoc. Een bubbeltjes wijn die uniek is voor de regio en haar kwaliteit ontleent aan de hooggelegen wijngaarden. Deze bevinden zich namelijk op aanzienlijke hoogtes, variërend tussen 300 en 800mmeter boven zeeniveau. Deze hoogte en de koele berglucht vanuit het Gardameer en de Dolomieten hebben overduidelijk een verkoelende invloed, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig kunnen rijpen en de ontwikkeling van aroma's in de druiven bevordert. Steeds meer mensen weten dat te waarderen, wat de populariteit van sparkling wine toeneemt, nu wordt al 13,6% van de wijnvelden gebruikt voor deze bubbeltjes wijnen.

Fietsen door glooiend wijnvelden
Eén van de meest betoverende manieren om de rijke wijncultuur van Trentino te ervaren, is met de (elektrische) fiets door de uitgestrekte wijnvelden te trekken. De berglucht en het uitzicht over de wijnvelden laten je bij elke pedaalslag meer naar een wijntje verlangen. Onderweg kwam ik langs verschillende osteria's (eetcafés) en wijnhuizen die uitnodigen voor een culinaire pauze. Proef hier de Trentodoc-wijnen op de plek waar ze gemaakt zijn. Bij de gerechten op de menukaart merkte ik dat de regio dicht tegen Oostenrijk aan ligt. Zo vind je er ‘Appelstrudl’, 'Tortel de Patate' (aardappeltaart) en 'Polenta e Osei' (maïspudding) terug op de kaart. Hierbij past dan de Trentodoc-wijn bellissimo.

Copyright 2010 byRonny Kiaulehn PhotographyHochriesstr. 19D-85560 EbersbergGermanyGermany: +49 171 4481562Italy: +39 380 5070935info@ronnykiaulehn.comwww.ronnykiaulehn.com

Een bezoek aan een wijnboerderij
Tijdens mijn fietstocht werd ik uitgenodigd bij Cantina A. Martinelli. Een mooie wijnmaker en vanaf 1860 in handen van de familie Martinelli. Ik werd gastvrij ontvangen door de van oorsprong Canadese Victoria en haar vrolijke hond Sam. Sam bewaakt deze wijnboerderij met druivenranken. Het is van Giulio, de vriend van Victoria. Samen met zijn broer Andrea nam hij het bedrijf over van hun vader. De zoons hebben de boerderij en de productiewerkplaats waar ze de wijnen maken en bottelen nieuw leven ingeblazen. Er is een restaurant, winkel en zelfs een museum. Binnenkort hopen ze de eerste logés in de gastenkamers te ontvangen. Ze werken er dagelijks hard aan. De wijnranken zijn hier in bogen geplant, zodat de druiven onder een deken van bladeren groeien. Zo zijn de druiven beschermd tegen de noordelijke wind en de resultaten zijn indrukwekkend. Produceren ze in 2013 nog 2-ton wijn, in 2023 was het al 35.000 liter. Victoria vertelde mij dat ze beslist niet terug wil naar Canada en dat begrijp ik heel goed.

Tip: Zien hoe de fietsroute door de wijnvelden eruitziet? Bekijk de Facebookpagina van Vijftig+ Magazine.

Nog meer pareltjes van Trento
Vanuit Trento brengt een gondel mij naar een adembenemend uitzichtpunt, waar ik de stad en de omliggende bergen in volle glorie kan bewonderen. Op korte afstand van het centrum van Trento bezoek ik twee watervallen tussen rotsen. De Orrido di Ponte Alto is een spectaculaire kloof waar het water doorheen slaat. Het pad hiernaartoe was jarenlang gesloten, maar is na jarenlang onderhoudswerkzaamheden inmiddels onder begeleiding van een gids geopend.

Ook het MUSE, een museum met natuurlijke en interactieve tentoonstellingen, is de moeite waard voor een bezoek. Het voelt voor mij als een mix tussen de Nederlandse musea Naturalis en NEMO. De architectuur van dit futuristisch gebouw ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano is magistraal, het weerspiegelt de bergachtige skyline van Trentino. Het museum ligt in de wijk Le Albere op een oud fabrieksterrein en eveneens gecreëerd door deze toparchitect: energieneutraal, autovrij en met veel groen. Onderdeel van dit museum is één van de oudste botanische tuinen in de Alpen: Giardino Botanico Alpino. Er groeien ongeveer 2000 soorten planten uit berggebieden vanuit de hele wereld. Een rondleiding is echt de moeite waard. Dit is tevens een perfecte plek om mijn mooie vakantie te beëindigen. Trentino is voor mij niet langer onbekend, maar des te meer bemind. Het is de verborgen parel van Italië: la dolce vita in haar beste vorm!

Kijk voor meer informatie op www.visittrentino.info/nl Een advies regel een gids en ontdek zo de vele pareltjes van Trentino.