Henk Helmantel: "Blijf actief en doe waar je plezier in hebt "

Hij is misschien wel één van de meest geliefde Noordelijke Realisten en geroemd om zijn meesterlijk geschilderde kerkinterieurs en kloosters. Ook zijn stillevens zijn erg geliefd: kastanjes, appels, vijgen en glaswerk zijn met zorg neergezet zodat er een mooie compensitie van vormen en kleuren ontstaat. Heel af en toe schildert Henk een landschap en een portret. En dat allemaal met een fotografische precisie. Helmantel gebruikt stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw. Waarbij de lichtinval erg belangrijk is. In 2008 werd hij zelfs verkozen tot kunstenaar van het jaar.
De kunstenaar is onlangs 79 jaar geworden. “Ik zit in de nazomer van mijn leven.” Hij werkt nog net zo hard als ooit en staat zes dagen per week in zijn atelier. Helmantel lacht: “Zolang ik mij fit voel, mijn ogen nog goed zijn en mijn handen niet trillen blijf ik zo nog even doorgaan.”

Interview: Mirjam Preusterink
Beeldmateriaal: Art Revisited en Corné Sparidaens

Lees dit interview in het meinummer van Vijftig+ Magazine of met een digitaal abonnement

Waar werkt u momenteel aan? “Ik schilder de kerk die naast mijn huis in het dorp Westermeden staat. Het is een gigantische grote kerk en daardoor een hele klus, ik hoop het op tijd klaar te hebben. Begin mei moet het afgerond zijn voor mijn volgende expositie De kerken van Helmantel. En een werk is pas af, als het af is. Dat voel ik en dat zie ik.” 

Verder lezen? Voor € 14,50 per jaar heeft u volledig toegang op vijftigplusonline.nl en kunt u alle artikelen lezen. Klik hier voor een digitaal abonnement.