Farm & Country Fair 2024

Alle koeien, en dat zijn er nog al wat, moeten verhuizen naar een andere wei, want de grote weiden bij de boerderij even buiten ons dorp worden ingericht voor de jaarlijkse Farm & Country Fair. Ik had een gesprek met Joke, een van de organisatoren van deze happening, en was onder de indruk van opzet en omvang van deze fair en van de verbazingwekkende hoeveelheid tijd en energie die de voorbereiding vraagt.

Joke Ruesink vertelde dat het idee is ontstaan in 1996 toen ze met haar man Erik tijdens een uitwisseling met een Engels gezin een bezoek bracht aan een County Fair in Engeland – een show gericht op het platteland in een Engels graafschap (county) - en met een knipoog naar die naam kozen ze voor de naam ‘Farm & Country Fair’. Hierin zit dan ook de verwijzing naar het leven vroeger en nu op het platteland en rondom de boerderij.

Tekst: Evelyn Grijze
Foto’s: Henk van Raaij

Een belevenisfestival, dat is wel de beste omschrijving van deze fair. Het is volop genieten van veel gezelligheid, lekker eten, honderden stands met verrassend mooie producten, bijzondere verhalen, speciale dierendorpen met dieren en hun verzorgingsproducten, oldtimers, shows en muziek, een bos vol gekkigheden, enorme verzamelingen uit oma's huis. En natuurlijk knetterveel kinderactiviteiten. Het is de moeite zeker waard om er een hele dag voor uit te trekken om alle moois te kunnen zien.

Harm Country Fair 3 AangepastVerbazend gevarieerd is het aanbod: zo treft men er themapleinen aan: agripark, delicatessenplein, wolplein en zelfs een tweede wereldoorlogplein. Dit laatste wekt misschien enige verbazing, maar ook het informatieve en educatieve element door een link naar vroegere tijden ontbreekt hier niet. Dat de jeugd hiervoor belangstelling heeft is tijdens voorgaande fairs wel gebleken. Ook ontmoeten heden en verleden elkaar in het agripark. waar naast oude dorstmachine en pompen supermoderne landbouwmachines te bewonderen zijn.

Natuurlijk ontbreken de dieren niet op een show die een zo gevarieerd mogelijk beeld wil geven van het leven op het platteland. Geduldig en nieuwsgierig wachten ze in de dierendorpen op de bezoekers: hondendorp, kleindierendorp, koeien- paarden- en schapendorp. Ook geiten, papagaaien en varkens hebben een plaats gekregen en de eenden en ganzen zijn te vinden in een grote vijver. Het is niet overdreven te zeggen dat er duizenden dieren hier tijdelijk verblijven, waaronder een aantal bijzondere erfgoedrassen. Was u al van plan een huisdier te nemen, een dier aanschaffen doe je niet zomaar. Zie je op de Farm & Country Fair een ras dat bij je zou passen? De eigenaar is er meestal bij, praat met de eigenaar en kom alles te weten over de algemene wet- en regelgeving en de eigenschappen van je favoriete ras.

Voordat al deze dieren hier een plaats mogen innemen, gaat er een enorm papierwinkel aan vooraf met aanvragen, goedkeuringen, gezondheidsverklaringen en alles wat maar te maken heeft met dierenziektes en het voorkomen van besmetting en het navolgen van de regelgeving voor het houden van dieren.

Spectaculair zijn ook de oude en zeer moderne tractoren en auto’s uit vervlogen tijden, ze zullen de harten van de oldtimer-liefhebbers zeker sneller doen kloppen. De inwendige mens wordt hier niet vergeten, want over het hele terrein vindt men tal van gezellige eetgelegenheden en stands voor elk wat wils. Heb je een allergie of speciaal dieet? Via de handige lijst met allergenen zie je per allergeen bij welke stands je terecht kunt.

De kleintjes worden zeker niet vergeten, want naast het knuffelen van dieren kunnen ze actief bezig zijn met een eigen patatje maken, leren metselen, meedoen met een demonstratie met je eigen hond of bouwen met lego. Eigenlijk is er in elk dierendorp voor de kids wel iets te doen.
De Farm & Country Fair wordt georganiseerd door de familie Ruesink met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, allen met een ideaal en liefde voor het platteland. Die liefde en het enthousiasme is voelbaar en zichtbaar in dit belevenisfestival. Om dit te ervaren is het de moeite zeker waard om er een hele dag voor uit te trekken.

Dit jaar wordt de Farm & Country Fair gehouden op 21, 22, en 23 juni.
Openingstijden, toegangsprijzen, programma’s, locatie en alles wat u moet weten voor een onvergetelijke dag is te vinden op:
www.countryfair.nl

Ga en geniet!