De belastingplannen voor 2024

De Miljoenennota en het Belastingplan 2024 zijn gepresenteerd. In dit artikel worden een aantal belangrijke plannen voor u uitgelicht. Omdat de plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten, kunnen ze worden aangepast.

Heeft u een papieren schenking gedaan? 
Er verandert dan wat in de inkomstenbelasting over papieren schenkingen in box 3; deze wet staat al vast. Daardoor merkt u in de aangifte over 2023 misschien een verandering. Een papieren schenking wordt bij de notaris vastgelegd. In deze akte wordt een bedrag genoemd dat later van de erfenis van de schenker mag worden afgetrokken.

Bron: netwerknotarissen.nl

Dit bespaart in de toekomst erfbelasting als er elk jaar 6% aan rente door de schenker aan de begunstigde wordt betaald. De schenker mag elk jaar voor de inkomstenbelasting het bedrag van de papieren schenking aftrekken; de begunstigde moet elk jaar het bedrag van de papieren schenking meetellen in box 3. Door de wijzigingen in box 3 wordt er misschien wat meer belasting betaald / is er wat minder aftrek dan u gewend bent.

Heeft u een appartement?
Dan gaat u minder belasting betalen in box 3 over het bedrag dat voor u is gereserveerd in het reservefonds. Dit reservefonds van het appartementengebouw wordt gebruikt voor groot onderhoud en dergelijke. Uw bedrag in het reservefonds is meestal afhankelijk van de oppervlakte van uw appartement. Dit merkt u al bij de inkomstenbelasting die u over 2023 moet betalen. Goed om te weten is dat de Tweede en Eerste Kamer deze belastingverlaging voor appartementen nog moeten goedkeuren.

Woont u samen met uw ouder vanwege mantelzorg?
Dan worden u en uw ouder niet meer gekort op toeslagen zoals de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Samenwonende ouders en kinderen worden namelijk vanaf 2025 niet langer als toeslagpartners aangemerkt.

Heeft u naar aanleiding van deze plannen een advies nodig? Goed advies heeft tijd nodig, dus houdt daar s.v.p. rekening mee.

Netwerk Notarissen